Rejsebrev fra Rwanda – folkemord, forsoning og fællesskab
En delegation fra Dansk Blindesamfund med tre medlemmer – Jens, Siri og Anne Sofie – var i Rwanda for at møde mennesker med synshandicap, der er organiseret i Rwanda Union of the Blind (RUB). RUB er den rwandiske pendant til DBS, og som, trods stigmatisering og fattigdom, hver dag arbejder for at skabe en bedre tilværelse for synshandicappede i Rwanda. Det er der kommet en spændende rejseberetning ud af, som du kan høre her.
Lyt til Rejsebrev fra Rwanda
Lyt til fortællinger fra Rwanda i dagbogsformat, der giver et indblik i mulighederne for folk i landet med et synshandicap. Du får førstehåndsberetninger fra mennesker, der trods alle odds har formået at rejse sig igen, og historier om håb og gåpåmod, samtidig med at folkemordet ligger som en dyster, underliggende præmis på hele rejsen.
Den dystre fortid
Rwanda går under navnet de 1.000 bakkers land, men mange forbinder nok landet med borgerkrigen mellem hutuer og tutsier i 1994. Et af historiens værste folkemord, hvor op mod 1 mio. mennesker blev slået ihjel på kun 100 dage. Folkemordet har sat dybe spor og efterladt rigtig mange på flugt, forældreløse og med forskellige handicap – også synshandicap.
Efter folkemordet blev Rwanda Union of the Blind (RUB) oprettet på baggrund af et initiativ fra en blind kvinde, Donatilla Kanimba, der siden starten har fungeret som direktør for organisationen. Kort efter oprettelsen mødte hun tilfældigt repræsentanter fra Dansk Blindesamfund til en blindekonference i Kenya, og det blev starten på et tæt samarbejde.
Dansk Blindesamfund i Rwanda
Siden da har Dansk Blindesamfund støttet organisationen med at sikre uddannelse, beskæftigelse og andre rettigheder for mennesker med et synshandicap – et samarbejde, som nu efter knap 25 år langsomt er ved at nå sin afslutning.
Det er dette langvarige samarbejde og partnerskab, som Jens, Siri og Anne Sofie – sammen med Susanne, projektleder fra DBS, og Anne, seende ledsager – er taget til Rwanda for at få et førstehåndsindtryk af. På rejsen besøger de blandt andet RUB’s rehabiliteringscenter, en privat blindeskole og en produktionsskole, hvor blinde studerende blandt andet bliver undervist i strikning på maskine, der muliggør, at de efterfølgende kan skabe en indtægt, der kan hjælpe dem til et selvstændigt liv.
Herudover besøger de et mindested og museum for folkemordet i hovedstaden Kigali, hvor 250.000 mennesker ligger begravet. Og de hører den personlige og bevægende beretning fra Jean Marie, lederen af RUB’s rehabiliteringscenter, der blev blind efter et slag med en machete under folkemordet.