Økonomien må ikke stå i vejen for gode takter i handicapudspil
Nyt handicapudspil kommer med initiativer, der er kæmpet for i mange år. Der er dog bekymring for, at det bliver en spareøvelse for kommunerne.
Der er et akut behov for en omfattende reform af handicapområdet i Danmark. Alt for mange borgere med handicap oplever manglende viden og kvalitet i den indsats, som den enkelte har behov for.
Vi mener, at der bør oprettes et synsspeciale, der som udgangspunkt er et stærkt synsfagligt miljø, og som udarbejder nationale kvalitetsstandarder, så alle borgere med synshandicap oplever ensartede indsatser i hele landet. Udredning, visitation og koordination bør ske i synsfaglige miljøer få steder i landet, hvor synsfaglige miljøer kan trives og udvikle indsatserne til gavn for mennesker med synshandicap. Som forholdene er i dag, kan noget så simpelt som at få bevilget en ny hvid stok udløse måneders kamp med systemet i nogle kommuner, mens det kun tager få dage i andre kommuner.
Nyt handicapudspil kommer med initiativer, der er kæmpet for i mange år. Der er dog bekymring for, at det bliver en spareøvelse for kommunerne.
Der skal investeres i, at flere blinde kommer på arbejdsmarkedet, mener næstformand i Dansk Blindesamfund.
Dansk Blindesamfund er skuffet over regeringens handicappolitik. “Nu ser det ud til, at endnu en regering lader handicapområdet sejle i egen sø med store konsekvenser for de mennesker, det handler om.”
Landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, er afsenderen af dette debatindlæg, der er bragt i NB Social den 3. oktober 2023 i forbindelse med Folketingets åbning.
Hvis du hører podcasts, så ved du, at der er rigtig mange af dem, der afdækker samfundseksperimenter. Nu er Alt Det Som Ingen Ser kommet på sporet af et gammelt eksperiment, der startede helt tilbage i 1970’erne.
Regeringen må på banen og definere standarderne for de indsatser, kommunerne skal yde borgerne. For endnu en gang er det tydeligt, at kommunerne ikke selv har kapaciteten til det.
Meget få handicap bliver bedre med tiden, og derfor virker det meningsløst, at man skal godkendes på ny for at modtage en ny blindestok, hvis den gamle knækker. Det er unødigt bureaukrati, der kunne frigive tid til komplekse problemstillinger, skriver landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Løvbjerg Abildgaard, i et debatindlæg.
Det er på høje tid, at politikerne finder de gode løsninger og sikrer, at mennesker med et synshandicap får den rigtige og bedste hjælp og støtte, første gang de mødes af systemet. (Offentliggjort i Uge 42 2022)