Kultur

Nyhed

Roskilde Festival med plads til alle

Roskilde Festival 2023 – der afvikles fra 24. juni til 1. juli – er Nordens største festival, hvor der spilles rytmisk musik i mange forskellige genrer. Der forventes cirka 130.000 deltagere, hvoraf 30.000 mennesker engagerer sig som frivillige.

Reportage

I biografen med lukkede øjne

To timers indre billeder, stemninger og oplevelser, når Københavns radiobiograf inviterer til en fælles lytteoplevelse i biografmørket med fokus på Dansk Blindesamfunds lyddagbøger.

Marlene bestiger Kilimanjaro

29-årige Marlene har kun 10% syn tilbage, men det afholder hende ikke fra at tage på store udlandsrejser og bestige Afrikas højeste bjerg.

Nyhed

Nyt lyddrama om at miste synet

Dansk Blindesamfund har støttet tilblivelsen af lyddramaet EFTERTID, der handler om at finde glæden og meningen med livet efter synstab. Et møde på nyblindekursus får afgørende betydning for fortællingens hovedperson.

Henning har udgivet en familiekrønike

Da Henning gik på efterløn på grund af sit svigtende syn, satte han sig for at blive klogere på sin slægtshistorie. Det er der kommet en familiekrønike på tre bind ud af.

Blind kontrabassist trodser synshandicap og udgiver soloplade

Kontrabassist Richard Andersson har trodset sit synshandicap, fulgt sin passion og gået musikkens vej. Nu udgiver han sin første soloplade, hvor han forvandler kunstværker til musikalske toner.

Blinde Tony har rejst i 125 lande

43-årige Tony Giles fra England og hans græske kæreste Tatiana besøgte Odense i weekenden, hvor denne artikels forfatter tog dem med rundt i H.C. Andersens Hus. Det blev en lærerig formiddag for alle.

Nyhed

Rune Klan tester grænsen for humor om synshandicap

Tryllekunstneren og komikeren Rune Klan undersøger, hvor går grænsen for humor om tabuer og synshandicap i et nyt TV2-program, ”Tabu – med Rune Klan”, der har premiere i aften.

Reportage

Begejstrede blinde i biografen

50 blinde og svagsynede var henrykte for at opleve filmen ”Pagten” med synstolkning. Ved hjælp af en app får de beskrevet filmens billedside og slipper for at spørge sidemanden om, hvad der sker.

Nyhed

Synstolkning er blinde og svagsynedes billet til biografen

Lige adgang til kultur. I 2020 bevilgede Kulturministeriet 2 millioner kroner til en forsøgsperiode med synstolkning af flere danske biograffilm. Det betyder, at alle med synshandicap nu også har mulighed for at gå i biografen og opleve dansk filmkunst, lyder det fra Jannie Hammershøi, forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund.

Nyhed

Biograferne er åbne, og MovieReading findes nu på dansk

Også biograferne har fået lov til at åbne igen efter den lange Corona-nedlukning, og det bliver et brag af et biografår, da rigtig mange danske film er blevet synstolket det seneste år, men langt fra alle er blevet vist i biografen. Derfor kommer filmpremiererne på danske film med synstolkning til at ligge som perler på en snor.

Nyhed

Finalisterne til Low Vision Song Contest er fundet!

Alle sange til Low Vision Song Contest er nu udvalgt. Juryen skulle vælge mellem de 15 indkomne sange. 8 sange slap gennem nåleøjet og vil deltage i den danske finale d. 7. maj kl. 20, hvor Martin Brygmann og Ida Marie Christensen vil være værter på det digitale show.

Jesper trodser sit synshandicap og har både instrueret film og skrevet bøger

Da Jesper fik konstateret en arvelig øjensygdom i de tidlige ungdomsår, besluttede han, at det ikke skulle hindre ham i at udleve sine drømme. Derfor er han Danmarks eneste filminstruktør med et synshandicap, og han har desuden udgivet sin første børneroman.

Nyhed

Danske digte på lyd

Ny lydbog giver dig mulighed for at lægge øre til oplæsning af udvalgte danske digte

Finn debuterer med ny roman på trods af synshandicap

Hele sit liv har Finn viet til teaterverdenen, men en fejloperation betød store omvæltninger i skuespillerens liv. Han har dog fundet en helt ny passion, som fylder ham med glæde – skriveriet.

Lasse og Mohammed bekæmper fordomme i køkkenet

Manglende syn holder ikke Mohammed og Lasse tilbage i køkkenet. Med deres madblog vil de vise andre, at selvom man har udfordringer, kan man mere, end man tror. De snitter, steger og koger på trods af deres synshandicap.

Reportage

Kunst og kultur skal være for alle

Synstolkeren Laura kæmper for et mere tilgængeligt kulturliv for mennesker med synshandicap. Dansk Blindesamfund var med hende på synstolket teatertur til Malmø Opera.

Reportage

Verdens Bogdag: Blinde skal have lige adgang til litteratur

I en tid hvor størstedelen af Danmark er lukket ned, og vi skal begrænse social kontakt, er det oplagt at fordrive tiden med en god bog. Men som blind eller stærkt svagsynet er det mere besværligt at få adgang til god litteratur.

Nyhed

Hør lyddrama om at miste synet

Dansk Blindesamfund har støttet et lyddrama af dramatiker Trine Damgaard, der handler om Ida på 34 år, der pludseligt mister synet, og hvem er hun så? Hele hendes identitet bliver kastet op i luften, og hun skal til at finde sig selv med et synshandicap.