Dansk Blindesamfund og 37 andre organisationer har skrevet under på et åbent brev til regeringsledelsen, hvor vi kritiserer anbefalinger fra Tranæs-udvalget. Vi har brug for fokus på mennesker frem for økonomi i dansk socialpolitik
Regeringens ældreudspil har ingen svar på, hvad der sker med synshandicappedes hjælpemidler og støtteordninger, når de når pensionsalderen. Derfor er der brug for standarder, der sikrer ordentlig kvalitet, skriver Ask Abildgaard og Sofie Monggaard.
Landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, er afsenderen af dette debatindlæg, der er bragt i NB Social den 3. oktober 2023 i forbindelse med Folketingets åbning.
Tre forskellige digitale postkasser med uensartede fordele, fejl og mangler giver udfordringer for mange blinde og stærkt svagsynede, der skal bruge urimelig meget tid og kræfter på at finde tilgængelige måder at læse digital post på.
37 organisationer har mandag aften sendt et åbent brev til partilederne på Christiansborg, hvor vi i et fælles opråb advarer om anbefalingerne fra ekspertudvalget på socialområdet, det såkaldte Tranæs-udvalg.
Blinde og stærkt svagsynede står allerede i dag over for opgaven med at anvende digitale løsninger i sundhedsvæsenet. Når vi skal finde prøvesvar på lægens hjemmeside, deltage i videokonsultationer eller måle blodsukkeret derhjemme. For de fleste fuldt seende danskere er disse opgaver overkommelige. Men for mange blinde og stærkt svagsynede betyder dårligt designede løsninger store barrierer og udfordringer i mødet med sundhedsvæsnet.
Regeringen må på banen og definere standarderne for de indsatser, kommunerne skal yde borgerne. For endnu en gang er det tydeligt, at kommunerne ikke selv har kapaciteten til det.
Solen skinnede fra en skyfri himmel, og der var forårsfornemmelser i luften, da Dansk Blindesamfund holdt rehabiliteringskonferencen Vejen Frem fredag den 10. marts på Fuglsangcentret ved Fredericia. Her blev der taget fat om udfordringerne og problemstillingerne ved den kvalitet af rehabilitering, som mange mennesker med synshandicap oplever rundt omkring i landet.
Trivsel og ikke mindst mistrivsel hos børn og unge har i løbet af årets første måneder stået højt på den politiske dagsorden. Og såvel for samfundet i al almindelighed som for blinde og stærkt svagsynede i særdeleshed, er den generelle trivsel under pres. Den problemstilling tager Dansk Blindesamfund fat om, når foreningen i weekenden den 11. og 12. marts holder landsmøde på Fuglsangcentret i Fredericia og digitalt på Zoom.
Meget få handicap bliver bedre med tiden, og derfor virker det meningsløst, at man skal godkendes på ny for at modtage en ny blindestok, hvis den gamle knækker. Det er unødigt bureaukrati, der kunne frigive tid til komplekse problemstillinger, skriver landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Løvbjerg Abildgaard, i et debatindlæg.
Hvordan bør synsområdet tilrettelægges, så alle - uagtet hvor man bor i landet - får det bedste synsfaglige relevante tilbud, når et synshandicap er konstateret? Det var det helt store spørgsmål, da Dansk Blindesamfund onsdag den 26. oktober holdt valgmøde på Fuglsangcentret i Fredericia forud for folketingsvalget tirsdag den 1. november.
Flere danskere skal behandles i eget hjem ved brug af digitale løsninger, så man på den måde kan frigøre flere varme hænder på sygehusene. Sådan lyder det i såvel regeringens udspil til en ny sundhedsreform som i Danmarks nye digitaliseringsstrategi.
Dansk Blindesamfund er dybt skuffet over regeringens udspil på handicapområdet. Udspillet ændrer ikke grundlæggende ved vilkårene for blinde og svagsynede.
Hvis digitalt inkompetente borgere også skal inkluderes i det digitale fællesskab, bør der stilles højere krav til tilgængeligheden i offentlige løsninger. Sådan lyder budskabet fra næstformand i Dansk Blindesamfund, Diana Stentoft.
Al for få af landets offentlige og private bygherrer, projekterende, arkitekter og entreprenører i det byggede miljø prioriterer tilgængeligheden for synshandicappede, når nyt bygges, eller gammelt renoveres. Det ønsker Dansk Blindesamfund at ændre på. Det at kunne færdes uafhængigt uden for sin egen hoveddør er en meget vigtig politisk prioritering i Dansk Blindesamfund.
Som den første kvinde nogensinde er danske Diana Stentoft valgt som generalsekretær for Verdens Blindeunion, og den unge nordjyde er klar til kamp for synshandicappede i hele verden.
Hvis postnummeret ikke skal afgøre kvaliteten på handicapområdet, kræver det et brud med kommunernes enevælde. Her bør etableringen af et nationalt videnscenter og fem regionale synscentre sikre synshandicappede kvalitet i behandlingen – uanset hvilken kommune man bor i, mener landsformand i Dansk Blindesamfund Ask Løvbjerg Abildgaard og næstformand Diana Stentoft.
Mandag den 8. marts trækker Anja i sin lyserøde T-shirt for at fejre Kvindernes Kampdag. En dag der har 111 år på bagen. Og selvom vi er nået langt med ligestillingen, er der fortsat kampe at kæmpe. Det mener Anja Braunschweig Chaluppa, der er forkvinde i Dansk Blindesamfunds Kvinder.
En ny undersøgelse viser, at der er for få lærere, der modtager kompetenceudvikling på færdigheder i punktskrift. Konsekvensen er, at lærerne ikke besidder den viden og de færdigheder, som er nødvendig for at understøtte, at børn og unge kan dygtiggøre sig i punktskrift.
Lad være med at sætte din cykel eller dit løbehjul oven på en ledelinje eller midt ude på et gangareal. Hvorfor? Fordi du på denne måde hjælper mennesker med synshandicap, så de kan færdes selvstændigt på lige fod med andre borgere.
Forældre til børn med synshandicap er bekymrede for deres børns mulighed for at deltage i hjemmeundervisningen under corona. De sakker unødigt bagud, fordi læringsplatformene er utilgængelige.
FN har tilsluttet sig Verdens Blindeunions fejring af 4. januar som verdens Braille-dag. Ved at vedtage 4. januar som Braille-dag anerkender FN vigtigheden af punktskrift for blinde internationalt.
I dag (den 2. marts 2017) har et enigt Folketing vedtaget lov om udstedelse af legitimationskort på baggrund af SF’s beslutningsforslag om, at borgere skal kunne erhverve sig et billedlegitimationskort. Kortet kan udstedes hos kommunernes borgerservicekontorer fra den 1. juli 2017.