Livet som blind eller svagsynet

Reportage

Vi har et særligt sammenhold

På kurset ”Ben og horn” udfolder kursisterne deres kreativitet og bliver bekræftet i alt det, de kan med et synshandicap.

Christopher blev blind af kanonslag

Den 29. december 2001 ændrede 15-årige Christophers liv sig for altid. Et kanonslag sprang få meter fra ham og kostede ham synet. Et øjebliks letsindighed fik livslange konsekvenser. Nu advarer han andre.

Morian blev blind til nytår: Jeg kommer aldrig til at se mine børn igen

På et splitsekund mistede 32-årige Morian synet og fik sprængt sit ansigt i stykker, efter et nytårsbatteri eksploderede. Den fatale ulykke forandrede familiens liv for altid.

Ritas juleprædiken: At give er kærlighedens budskab

Rita er blind præst i Tilst og Kasted kirke. Her deler hun julens lys og budskab med dig og alle de andre læsere.

Julebag i blinde

Julen er hjerternes og kagernes fest. Her får du Mettes opskrifter på nemme og lækre julekager, som dufter af højtid og hurtigt får dig i julestemning

Reportage

Cæcilie juleshopper med app-hjælp

Cæcilie får julegaverne i hus med en ny app, der letter indkøbsturen for mennesker med handicap.

Rita fandt lys i mørke

Rita gennemgår sit livs krise og finder sit sande kald, og med synshandicap og førerhund ved sin side vier hun ægtepar, foretager bisættelser og spreder håb, når hun holder gudstjenester

Nyhed

Rehabilitering virker, fastslår rapport

Ny undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at rehabiliteringskurser øger nyblindes trivsel og livskvalitet, og særligt samværet med andre synhandicappede er afgørende.

Reportage

Den Hvide Stoks Dag: Blindestokken giver frihed

Hvert år den 15. oktober fejrer verden den hvide stoks dag for at hylde et af de mest betydningsfulde hjælpemidler til blinde og svagsynede.

Nyhed

På flugt fra krig og kaos

På Verdens Synsdag sætter vi fokus på, hvordan det er at flygte fra verdens brændpunkter med et synshandicap. Kom med til Ukraine, Myanmar og Norduganda og hør, hvordan tre kvinder med synshandicap har oplevet og overlevet kaos, krig og katastrofe.

Leder

LEDER: Det sværeste er det, jeg ikke kan

Af Landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard. Udgivet i Dansk Blindesamfunds medlemsblad nr. 12

Nyhed

Over stok og sten med en fast følgesvend

”Vil jeg blive set anderledes på, hvis jeg bruger den hvide stok, når jeg bevæger mig ud i samfundet?” Den følelse kan mange nok nikke genkendende til, for det kan være svært at tage stokken i brug, og mange skal bruge et godt tilløb, inden den bliver en fast følgesvend.

Edis løber i blinde

Edis blev blind som 2-årig, men det har aldrig holdt ham tilbage. Nu har han sat sig for at gennemføre sit første maraton og samle penge ind til Dansk Blindesamfund.

Reportage

Ingen føler sig anderledes på sommerskole

75 blinde og svagsynede børn indleder sommerferien med sommerskole på Synscenter Refsnæs. I hverdagen adskiller de sig fra klassekammeraterne, men på sommerskolen er de en del af fællesskabet og knytter langvarige venskaber.

Man kan sagtens male, selvom man er blind

Beboere og daggæster på Solgaven i Farum har malet, slebet og sluppet kreativiteten løs i et nyindrettet sanserum med jungletema.

Nyhed

Nyt lyddrama om at miste synet

Dansk Blindesamfund har støttet tilblivelsen af lyddramaet EFTERTID, der handler om at finde glæden og meningen med livet efter synstab. Et møde på nyblindekursus får afgørende betydning for fortællingens hovedperson.

Lille Jean d’Amour går to timer hver vej til skole

Dansk Blindesamfund har sikret nemmere adgang til skole for børn med synshandicap i Rwanda, så syvårige Jean ikke skal gå så langt hver dag.

Buller giver mig frihed

Førerhunden Buller følger Bue overalt og sørger for, at Bue kan bevæge sig sikkert, frit og uafhængigt. Men Buller er mere end bare et hjælpemiddel, han er også en trofast makker, der bidrager med overskud i hverdagen.

Punktskrift betyder alt for Annelise

Annelise kan slet ikke forestille sig en verden uden punktskrift, da den er helt afgørende for, at hun kan kommunikere med omverdenen på lige fod med andre. Punktskrift giver hende frihed og selvstændighed.

Henning har udgivet en familiekrønike

Da Henning gik på efterløn på grund af sit svigtende syn, satte han sig for at blive klogere på sin slægtshistorie. Det er der kommet en familiekrønike på tre bind ud af.

Jeg blev et helt nyt menneske

Bjarne fik fornyet livsglæde og troen på egne evner tilbage på nyblindekursus.

Reportage

Anne fejrer jul på Fuglsangcentret

Anne Hollænder elsker fællesskabet på Fuglsangcentret, hvor hun hvert år fejrer jul med andre, der har et synshandicap.

Nyhed

Anettes bedste julebag

Selv om man er blind, kan man sagtens julebage. Her får du Anettes nemme opskrifter på julens bedste bagværk, som du kan glæde venner og familie med i den søde juletid.

Nyhed

Børnenes glæde er jul for mig

Ask Abildgaard har en særlig juleaftale med en karrysalat og en kammerat, der hjælper med julegaverne. Læs, hvordan landsformanden i Dansk Blindesamfund fejrer jul

Blind iværksætter skaber eget kaffe-imperium

Gökhan står bag virksomheden Blind Coffee, der sælger bæredygtig kaffe og samtidig skaber jobs til mennesker med synshandicap.

Blind kontrabassist trodser synshandicap og udgiver soloplade

Kontrabassist Richard Andersson har trodset sit synshandicap, fulgt sin passion og gået musikkens vej. Nu udgiver han sin første soloplade, hvor han forvandler kunstværker til musikalske toner.

Blindestokken betyder alt for 5-årige Juju

For Juju er den hvide stok afgørende for, at han kan løbe og lege med sine jævnaldrende kammerater. Med blindestokken i hånden er han ikke længere bange for at begive sig rundt på egen hånd.

Nyhed

En flok spørgelystne skoleelever havde besøg af Ask, som er blind

1.C og 1.D fra Læringshuset i Hedehusene fik besøg af landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, som gjorde børnene meget klogere på livet som blind og besvarede alle deres spørgsmål i forhold til at klare hverdagen uden syn.

Blinde Tony har rejst i 125 lande

43-årige Tony Giles fra England og hans græske kæreste Tatiana besøgte Odense i weekenden, hvor denne artikels forfatter tog dem med rundt i H.C. Andersens Hus. Det blev en lærerig formiddag for alle.

Søren er blind og altmuligmand

Søren bygger udestue og plankeværk, lægger fliser, planter blomster, binder børster og slår søm i med ørerne – for når synet svigter, må man finde andre måder at gøre arbejdet på.

Når både mor og far er blinde

Tanja og Brian elsker at være forældre, og selvom deres synshandicap betyder flere udfordringer i hverdagen, så er glæden ved børnene alle anstrengelserne værd.

Pressemeddelelse

Ny podcastserie om at blive blind

At miste synet er livsændrende, og det sker for flere, end man lige skulle tro. Det anslås, at 65.000 danskere er blinde eller svagsynede. Ann-Sofie, Bjarne, Mette, Marlene, Kim og Grethe er seks af de danskere, der har mistet synet.

Reportage

Venskaber og selvtillid vokser på sommerskole

Der er liv og glade dage på Synscenter Refsnæs i den her uge, hvor 77 børn og unge med synshandicap er samlet på sommerskole. Gennem sjov og leg får de styrket deres selvtillid og dannet nye venskaber, der varer længere end sommerskolen.

Smaskforelskede Anette og Michael har aldrig set hinanden

For Anette og Michael var det ikke kærlighed ved første blik, da de begge er blinde. Alligevel var de ikke i tvivl om, at det skulle være de to for altid, da en fælles bekendt bragte dem sammen.

Maria-Louise vælger kærester, der kan se

Maria-Louise er født blind, men kan ikke forestille sig at være kæreste med én, der ikke kan se.

Michael fortalte ikke sin date, at han var blind

Michael var bange for en afvisning, hvis han fortalte, at han ikke kunne se. Heldigvis blev Lone ikke skræmt, og i dag er de gift.

Våd AMD tog Ragnhilds syn

Ragnhild er blevet stukket over 50 gange i øjnene for at bevare synet, efter hun fik konstateret våd AMD. Desværre har behandlingen ikke den ønskede effekt, da synet gradvist er blevet dårligere. I dag er hun næsten blind. Derfor glæder hun sig over udsigterne til en ny og banebrydende behandling af øjensygdommen.

Jesper trodser sit synshandicap og har både instrueret film og skrevet bøger

Da Jesper fik konstateret en arvelig øjensygdom i de tidlige ungdomsår, besluttede han, at det ikke skulle hindre ham i at udleve sine drømme. Derfor er han Danmarks eneste filminstruktør med et synshandicap, og han har desuden udgivet sin første børneroman.

Reportage

Lene og Henning fik styr på de sociale medier

På Fuglsangcentret bliver kursisterne fortrolige med sociale medier, så de kan holde sig opdateret og følge med i familiens og venners liv.

Synstab sætter dybe spor i hverdagen

Når du mister synet, sætter det gang i et væld af følelser, som påvirker både krop og psyke. Psykolog Mette List Elhøj gør os klogere på nogle af de reaktioner og udfordringer, du kan opleve, når synet svigter.

Nyhed

Kvindernes Kampdag: Kvinder skal være ledere i eget liv

Mandag den 8. marts trækker Anja i sin lyserøde T-shirt for at fejre Kvindernes Kampdag. En dag der har 111 år på bagen. Og selvom vi er nået langt med ligestillingen, er der fortsat kampe at kæmpe. Det mener Anja Braunschweig Chaluppa, der er forkvinde i Dansk Blindesamfunds Kvinder.

Jeg har kæmpet med mit eget synshandicap

Ny landsformand i Dansk Blindesamfund Ask Abildgaard er ikke bange for at bruge sig selv i kampen for bedre vilkår for blinde og svagsynede.

Synslinjen skaber håb og tryghed

Charlotte fik ingen hjælp, da hun fik en alvorlig synstruende øjensygdom – som ny teamleder på Synslinjen drømmer hun om, at hun sammen med de frivillige rådgivere kan forvandle tvivl og usikkerhed til håb og nye drømme for mennesker, der mister synet.

Nyhed

Livet med synstab – inspiration til hverdagen

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udgiver i dag et helt nyt inspirationskatalog til ældre med en aldersrelateret øjensygdom, deres familie og omgangskreds. Inspirationskataloget kommer med gode råd og konkrete eksempler på, hvordan man kan skabe en ny struktur i hverdagen, og hvordan venner og familie kan hjælpe.

Mit liv med AMD

Grethe fik vendt op og ned på sin hverdag, da hun fik konstateret AMD. Hun måtte lære alting forfra og give afkald på sit aktive liv. Fuglsangcentret blev hendes redning, hvor hun fik fornyet livsmod.

Finn debuterer med ny roman på trods af synshandicap

Hele sit liv har Finn viet til teaterverdenen, men en fejloperation betød store omvæltninger i skuespillerens liv. Han har dog fundet en helt ny passion, som fylder ham med glæde – skriveriet.

Lasse og Mohammed bekæmper fordomme i køkkenet

Manglende syn holder ikke Mohammed og Lasse tilbage i køkkenet. Med deres madblog vil de vise andre, at selvom man har udfordringer, kan man mere, end man tror. De snitter, steger og koger på trods af deres synshandicap.

Nyhed

Paloma er ikke et særtilfælde

Debatten om blinde børns rettigheder startede med 3-årige Paloma, som fik frataget sin støttepædagog i børnehaven. Paloma er langt fra den eneste, der bliver ladt i stikken, fordi kommunerne ikke er forpligtet til at hjælpe.

Nyhed

Hør lyddrama om at miste synet

Dansk Blindesamfund har støttet et lyddrama af dramatiker Trine Damgaard, der handler om Ida på 34 år, der pludseligt mister synet og hvem er hun så? Hele hendes identitet bliver kastet op i luften og hun skal til at finde sig selv med et synshandicap.

Reportage

Nyt Solgaven plejehjem i Valby indviet

Det var med musik og fest, at det nye plejehjem for blinde og svagsynede i Valby officielt blev indviet. Alt lige fra arkitekturen, indretningen og aktiviteterne er gennemtænkt til mennesker med synshandicap.

Hvad punktskrift betyder for mig

Som barn var punktskrift lig med lykkefølelse, spænding og eventyrlig udforskning. Senere kom de lange række af prikker også til at symbolisere anerkendelse, uafhængighed og ligestilling. John Heilbrunn fortæller om sit møde med punktskrift som barn, og hvilken betydning punktskrift har i dag.