200 år med punktskrift
Den 4. januar hylder vi vigtigheden af punktskrift på den internationale Braille-dag. I år er det 200 år siden, Louis Braille opfandt punktskrift, som er blindes eget skriftsprog.
Den 4. januar hylder vi vigtigheden af punktskrift på den internationale Braille-dag. I år er det 200 år siden, Louis Braille opfandt punktskrift, som er blindes eget skriftsprog.
Efter en tragisk nytårsulykke mistede Kasper synet og to af sine kammerater. I dag deler han sin historie for at minde andre om at passe på nytårsaften.
I samarbejde Louis Nielsen deler Dansk Blindesamfund gratis beskyttelsesbriller ud til børn og voksne. Uddelingen starter den 11. december og varer så længe lager haves.
Kom i julestemning når Dansk Blindesamfund inviterer til julemarked på Fuglsangcentret 7. og 8. december
Gør julen til noget særligt med julepynt fra Jette Frölich og støt Dansk Blindesamfund.
Vingummiproducenten Wally and Whiz står bag Danmarks første julekalender med punktskrift.
Den 1. november 2024 overgår blindeforsendelser fra PostNord til dao. Overgangen betyder, at alle blindeforsendelser fra den 1. november vil blive håndteret af dao. Det er fortsat gratis at sende blindeforsendelser, så længe de er markeret med blindeforsendelsesmærket, og de vil fortsat blive leveret direkte til modtagerens adresse. Præcis ligesom før.
Cykler, skilte, tøjstativer og udemøbler placeret hen over ledelinjer gør færdslen for mennesker med synshandicap både udfordrende og farlig. På den internationale mærkedag – Den hvide stoks dag, tirsdag den 15. oktober, søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne, så flere forstår ledelinjernes vigtige funktion og behovet for at holde dem fri.
Over 300 tilskuere fulgte med, da Søren Høg løb med sejren til Dansk Blindesamfunds Melodi Grand Prix.
Efter at have været i brug siden 2017, udfaser Nota nu den gamle Nota Bibliotek app. Fra 1. november vil appen ikke længere være tilgængelig i app-butikkerne. I stedet kan brugere hente Notas nye og forbedrede app med mange flere funktioner.
Lørdag d. 28. september 2024 afholdes det store Melodigrandprix i Dansk Blindesamfund med fester rundt om i hele landet.
En dreng på 12 år med synshandicap, der savner venner og faglig læring i skolen. Som føler sig isoleret, ensom og hver dag er ked af det eller frustreret. Det er den virkelighed Silas og hans familie oplever.
Vindebroen foran Operaparken går op, netop som vi når derhen. Vi kan høre intens musik fra den anden side, og der bliver snakket og grint, mens vi spændt venter på at komme over til Operaparken. På den anden side står Fiona fra the Hair and Care project klar til at tage imod os. Hun guider os sikkert forbi både vagter og fotografer, og vi sætter os rundt om to caféborde. Der er en konstant summen af stemmer og småløb omkring os, mens arrangørerne gør de sidste ting klar, og modellerne går deres sidste prøverunde på catwalken.
Kun en ud af fire forældre kender symptomerne på synsproblemer hos børn. Problemer med synet viser sig ofte, når børnene indtager klasseværelset efter sommerferien.
For første gang ser verden i dag en Barbie med synshandicap. Mattel sender den populære pinup-dukke på markedet med mørke briller, blindestok og en teksturrig flæsenederdel, så man kan mærke hvordan Barbies tøj faktisk ser ud. På pakningen er navnet Barbie desuden skrevet med braille.
Ekstra Bladet er gået ind i sagen om Silas, der bliver svigtet af systemet og ikke får den hjælp han har brug for.
Silas går i 6. klasse, men hans faglige niveau svarer til 3. klasse. Han kan nemlig ikke se, hvad læreren skriver på tavlen. Alligevel har man ikke vurderet, at han skal have støtte mere end 15 lektioner om ugen
Ledsageordning for blinde og svagsynede over 67 år er forlænget til 31. marts 2026, og timeantallet er steget fra syv til 15 timer om måneden. Det glæder Birgitte, at hun nu kan få endnu flere oplevelser med sin ledsager.
Dansk Blindesamfunds nye hjemmeside, der har fokus på tilgængelighed og brugervenligt design, har vundet guld til Danish Digital Award for Bedste Brugeroplevelse.
Det psykosociale i rehabilitering bliver ofte overset – ny forskning undersøger, om møde med andre synshandicappede og samtaler om synstab kan hjælpe nyblinde.
Dansk Blindesamfunds nye hjemmeside, der har fokus på tilgængelighed og brugervenligt design, er nomineret til Danish Digital Award for Bedste Brugeroplevelse.
LEGO Braille Bricks er nu tilgængeligt på dansk og kan købes online, så børn og voksne kan lære punktskrift på en sjov måde.
For femte år i træk kan du i løbet af sommeren rejse billigt rundt i hele Danmark med kollektiv transport. DSB sætter nemlig 75.000 rejsepas til salg fra tirsdag den 4. juni klokken 10.
Behandlinger af tør AMD, inflammation i øjet og evidens for synsrehabilitering var i fokus, da Dansk Blindesamfunds Øjenfond uddelte millioner til synssagen.
Søndag den 9. juni bliver der afholdt Europaparlamentsvalg. Valgstederne åbner kl. 8 og lukker igen kl. 20. Du kan brevstemme frem til den 6. juni.
I dag fejrer vi Global Accessibility Awareness Day, hvor vi sætter fokus på digital tilgængelighed – en udfordring der desværre stadig er ret stor i Danmark.
Dansk Blindesamfund har været med til at bygge en stærk blindeorganisation i Mongoliet, der efter 18 år har styrken til at klare sig selv.
Nyt handicapudspil kommer med initiativer, der er kæmpet for i mange år. Der er dog bekymring for, at det bliver en spareøvelse for kommunerne.
Dansk Blindesamfunds årsberetning ser anderledes ud i år. Forandringen består ikke i indholdet. Du vil ligesom i tidligere år kunne læse om alle de spændende initiativer, aktiviteter og indsatser, vi har kæmpet for i det år, der er gået. Forandringen består i formatet.
På Førerhundens dag blev friheden på fire ben fejret med kåringen af Årets førerhund. Heidis trofaste følgesvend, førerhunden Bertha, vandt flest af danskernes hjerter.
På førerhundens dag kårer Dansk Blindesamfund og Landsforeningen af Førerhundebrugere Årets førerhund 2024. Du har nu mulighed for at stemme på din favorit.
Der var stor koncentration på Fuglsangcentret torsdag den 21. marts, da 27 synskonsulenter og optikere fra de danske kommunikationscentre og synscentraler var til Seminaret Ind i Mørket.
På Førerhundens dag vil Dansk Blindesamfund og Landsforeningen af Førerhundebrugere kåre Årets førerhund 2024. Prisen hylder førerhunde og deres betydningsfulde rolle for blinde og svagsynede.
Takket være donationer fra Fondation Juchum, Ingrid og Johan Hansen’s Mindefond og Poul og Else Tausons Fond har Dansk Blindesamfund kunnet realisere ønsket om mere tilgængelig kunst på Fuglsangcentret.
Tirsdag den 12. marts er MobilePay klar med opdatering, som giver appen et nyt design og en ny navigation, men funktionen er den samme.
Som den første bank i Danmark har Nordea oprettet en solsikkelinje til kunder med et usynligt handicap.
Der skal investeres i, at flere blinde kommer på arbejdsmarkedet, mener næstformand i Dansk Blindesamfund.
Dansk Blindesamfund har fået en ny hjemmeside, der har fokus på tilgængelighed og giver brugerne en god oplevelse.
Sidste nytårsaften steg antallet af fyrværkeriulykker, og hver fjerde af de tilskadekomne var børn under 15 år. Derfor uddeler Dansk Blindesamfund i samarbejde med Louis Nielsen gratis beskyttelsesbriller den 27.-30. december.
Onsdag den 8. november havde Google Danmark i samarbejde med Parasport Danmark og Dansk Blindesamfund inviteret til test af udstyr, som på sigt måske kan hjælpe blinde og stærkt svagsynede til at løbe uden ledsager.
Professor og øjenlæge dr.med. HD(O) Toke Bek fra Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital har undersøgt antallet af mennesker med synshandicap i Danmark. Forskningsresultaterne viser, at den samlede målgruppe af blinde og stærkt svagsynede er langt mindre end hidtil antaget.
Ny undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at rehabiliteringskurser øger nyblindes trivsel og livskvalitet, og særligt samværet med andre synhandicappede er afgørende.
Af Lars Peter Petersen, Per Dommerby Kristiansen og Torben Gjering Frederiksen, kredsformænd i Dansk Blindesamfunds lokale kredse Vendsyssel, Thy-Mors og Aalborg. Udgivet i Nordjyskes debatsektion.
Dansk Blindesamfunds podcast "Alt det som ingen ser – Stokkeeksperimentet" blev fredag aften kåret som årets nicheprogram ved Prix Audio.
Af Diana Stentoft, næstformand i Dansk Blindesamfund. Udgivet i Dansk Blindesamfunds medlemsblad nr. 13
På Verdens Synsdag sætter vi fokus på, hvordan det er at flygte fra verdens brændpunkter med et synshandicap. Kom med til Ukraine, Myanmar og Norduganda og hør, hvordan tre kvinder med synshandicap har oplevet og overlevet kaos, krig og katastrofe.
Landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, er afsenderen af dette debatindlæg, der er bragt i NB Social den 3. oktober 2023 i forbindelse med Folketingets åbning.
På platformen Made by Blind kan synshandicappede kunsthåndværkere sælge eget design og produkter og vise verden deres dygtighed.
Hvis du hører podcasts, så ved du, at der er rigtig mange af dem, der afdækker samfundseksperimenter. Nu er Alt Det Som Ingen Ser kommet på sporet af et gammelt eksperiment, der startede helt tilbage i 1970’erne.
På Kulturmødet på Mors sætter Dansk Blindesamfund fokus på punktskrift, der er synshandicappedes skriftsprog.
Den 6. juni opdateres MitID-appen for at mindske risikoen for svindel og gøre det nemmere at bruge MitID på mobilen.
Torsdag den 8. juni kan vi alle fejre Dansk Blindesamfund. Vores forening fylder 112 år.
Synshandicappedes Motionsfond uddeler legater til 17 blinde og stærkt svagsynede, så de kan dyrke den idræt, de brænder for.
Tre forskellige digitale postkasser med uensartede fordele, fejl og mangler giver udfordringer for mange blinde og stærkt svagsynede, der skal bruge urimelig meget tid og kræfter på at finde tilgængelige måder at læse digital post på.
Nyt forskningsstudie støttet af Dansk Blindesamfunds Øjenfond vil etablere landsdækkende database om øjensygdommen uveitis. Det skal give øjenlæger et fingerpeg om forekomsten, udredningsresultater, behandlingseffekt og sikre uveitis-patienter den bedste behandling.
Behandling af inflammation i øjet, synsrehabilitering og blodpropper i øjnene var i fokus, da Dansk Blindesamfunds Øjenfond uddelte 2 millioner kroner til ny øjenforskning.
37 organisationer har mandag aften sendt et åbent brev til partilederne på Christiansborg, hvor vi i et fælles opråb advarer om anbefalingerne fra ekspertudvalget på socialområdet, det såkaldte Tranæs-udvalg.
Med bevillinger på 2 millioner kroner fra Dansk Blindesamfunds Øjenfond skal øjenlæger blandt andet sikre bedre behandling af regnbuehinde- og årehindebetændelse, som er den tredjehyppigste årsag til blindhed.
Blinde og stærkt svagsynede står allerede i dag over for opgaven med at anvende digitale løsninger i sundhedsvæsenet. Når vi skal finde prøvesvar på lægens hjemmeside, deltage i videokonsultationer eller måle blodsukkeret derhjemme. For de fleste fuldt seende danskere er disse opgaver overkommelige. Men for mange blinde og stærkt svagsynede betyder dårligt designede løsninger store barrierer og udfordringer i mødet med sundhedsvæsnet.
Regeringen må på banen og definere standarderne for de indsatser, kommunerne skal yde borgerne. For endnu en gang er det tydeligt, at kommunerne ikke selv har kapaciteten til det.
Onsdag den 26. april er det førerhundens dag, hvor vi i Dansk Blindesamfund hylder de fantastiske førerhunde for den store forskel, de gør for blinde og stærkt svagsynede hver dag.
I de seneste fem år har Dansk Blindesamfunds førerhundeordning arbejdet hårdt og målrettet med at blive kvalificeret til at opfylde de internationale krav for træning og udplacering af førerhunde, som International Guide Dog Federation, IGDF, stiller for at blive medlem af den velansete organisation.
Nyt varslingssystem sender automatisk besked til din mobil, hvis der sker en større ulykke eller katastrofe nær dig. Den 3. maj klokken 12 testes det nye mobilvarslingssystem.
Roskilde Festival 2023 – der afvikles fra 24. juni til 1. juli – er Nordens største festival, hvor der spilles rytmisk musik i mange forskellige genrer. Der forventes cirka 130.000 deltagere, hvoraf 30.000 mennesker engagerer sig som frivillige.
Solen skinnede fra en skyfri himmel, og der var forårsfornemmelser i luften, da Dansk Blindesamfund holdt rehabiliteringskonferencen Vejen Frem fredag den 10. marts på Fuglsangcentret ved Fredericia. Her blev der taget fat om udfordringerne og problemstillingerne ved den kvalitet af rehabilitering, som mange mennesker med synshandicap oplever rundt omkring i landet.
Trivsel og ikke mindst mistrivsel hos børn og unge har i løbet af årets første måneder stået højt på den politiske dagsorden. Og såvel for samfundet i al almindelighed som for blinde og stærkt svagsynede i særdeleshed, er den generelle trivsel under pres. Den problemstilling tager Dansk Blindesamfund fat om, når foreningen i weekenden den 11. og 12. marts holder landsmøde på Fuglsangcentret i Fredericia og digitalt på Zoom.
Arbejdet i Dansk Blindesamfunds fem stående udvalg gør en forskel. Det er blandt andet her de gode ideer til nye tilbud og nye politiske tiltag kan komme frem, så hvis du har lyst til at hjælpe og sætte dit præg på foreningens arbejde, er det nu, du skal melde dig.
Siden de første flygtninge kom fra Ukraine til Danmark i februar 2022, har Dansk Blindesamfunds konsulentordning haft travlt med at gøre en særlig indsats for at støtte og rådgive ukrainere med synshandicap.
I Kolding Kommune skal følbare piktogrammer gøre det nemmere for blinde og svagsynede at sortere deres affald og derigennem bidrage til, at der bliver genanvendt så meget som muligt.
Går du rundt og ønsker en sundere hverdag, men er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Skal du lægge alle kostvaner om og gå i fitnesscenter flere gange om ugen? Er der nogen, du kan gøre det sammen med? Fortvivl ikke. Vi har allieret os med Jakob Flindt, der hver dag i en måned kommer med gode råd til at omlægge sine vaner til en sundere livsstil.
Meget få handicap bliver bedre med tiden, og derfor virker det meningsløst, at man skal godkendes på ny for at modtage en ny blindestok, hvis den gamle knækker. Det er unødigt bureaukrati, der kunne frigive tid til komplekse problemstillinger, skriver landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Løvbjerg Abildgaard, i et debatindlæg.
”Vil jeg blive set anderledes på, hvis jeg bruger den hvide stok, når jeg bevæger mig ud i samfundet?” Den følelse kan mange nok nikke genkendende til, for det kan være svært at tage stokken i brug, og mange skal bruge et godt tilløb, inden den bliver en fast følgesvend.
Kondicykler og vægtstænger tages i brug, når Sjællands Universitetshospital står i spidsen for et dansk-svensk forskningssamarbejde, der undersøger, om fysisk træning kan bremse øjensygdommen tør AMD, der rammer cirka 20 procent af alle borgere over 60 år.
Sommetider opstår der en situation, hvor vi mangler en hjælpende hånd. Nogle gange træder familie eller venner til. Nogle gange kan det være en fremmed på gaden. Og nogle gange mangler man lige den helt rigtige person på det rigtige tidspunkt at række ud til. Det skete for Tove, der kontaktede hjælpenetværket Røde Kors Parat.
Børns nærsynethed kan bremses af særlige natlinser, viser forskningsstudie støttet af Dansk Blindesamfund.
Flere danskere skal behandles i eget hjem ved brug af digitale løsninger, så man på den måde kan frigøre flere varme hænder på sygehusene. Sådan lyder det i såvel regeringens udspil til en ny sundhedsreform som i Danmarks nye digitaliseringsstrategi.
Dansk Blindesamfund er dybt skuffet over regeringens udspil på handicapområdet. Udspillet ændrer ikke grundlæggende ved vilkårene for blinde og svagsynede.
Forskning inden for grøn stær, behandlingseffekten af genterapi og evidens for synsrehabilitering var i fokus, da Dansk Blindesamfunds Øjenfond uddelte to millioner kroner til ny øjenforskning.
Dansk Blindesamfund har støttet tilblivelsen af lyddramaet EFTERTID, der handler om at finde glæden og meningen med livet efter synstab. Et møde på nyblindekursus får afgørende betydning for fortællingens hovedperson.
Den 21. marts lancerede Digitaliseringsstyrelsen erstatningen for den hidtidige digitale postløsning for e-Boks, som vi har kendt i mange år.
Hvis digitalt inkompetente borgere også skal inkluderes i det digitale fællesskab, bør der stilles højere krav til tilgængeligheden i offentlige løsninger. Sådan lyder budskabet fra næstformand i Dansk Blindesamfund, Diana Stentoft.
Kondicykler og vægtstænger tages i brug, når Sjællands Universitetshospital står i spidsen for at undersøge, om fysisk træning kan bremse øjensygdommen tør AMD.
I 2018 vedtog FN at fejre Louis Brailles fødselsdag den 4. januar. For mange er det bare endnu en af FN's utallige mærkedage, men for blinde og svagsynede verden over betyder det, at vi hvert år får sat fokus på vigtigheden af punktskrift, som er blindes skriftsprog.
Nytårsaften er der travlt på landets øjenklinikker. Sidste nytår blev 12 personer kørt på hospitalet med øjenskader efter fyrværkeri. Ingen af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.
Selv om man er blind, kan man sagtens julebage. Her får du Anettes nemme opskrifter på julens bedste bagværk, som du kan glæde venner og familie med i den søde juletid.
Ask Abildgaard har en særlig juleaftale med en karrysalat og en kammerat, der hjælper med julegaverne. Læs, hvordan landsformanden i Dansk Blindesamfund fejrer jul
Dansk Blindesamfunds coronaindsats har været i gang i mere end et år. Vi vil derfor samle op på erfaringer fra den første tid - og der har vi brug for dig!
På WHO’s officielle Verdens Synsdag opfordrer Dansk Blindesamfund til at passe på synet og være opmærksom på forandringer.
1.C og 1.D fra Læringshuset i Hedehusene fik besøg af landsformand i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, som gjorde børnene meget klogere på livet som blind og besvarede alle deres spørgsmål i forhold til at klare hverdagen uden syn.
Al for få af landets offentlige og private bygherrer, projekterende, arkitekter og entreprenører i det byggede miljø prioriterer tilgængeligheden for synshandicappede, når nyt bygges, eller gammelt renoveres. Det ønsker Dansk Blindesamfund at ændre på. Det at kunne færdes uafhængigt uden for sin egen hoveddør er en meget vigtig politisk prioritering i Dansk Blindesamfund.
Tryllekunstneren og komikeren Rune Klan undersøger, hvor går grænsen for humor om tabuer og synshandicap i et nyt TV2-program, ”Tabu – med Rune Klan”, der har premiere i aften.
En ny kode på Kellogg’s emballage gør det muligt for en smartphone at registrere og afspille mærkning og allergeninformation til brugeren. Alle Kellogg’s morgenmadsprodukter, der sælges i Europa, vil få påtrykt den nye teknologi fra januar 2022.
Blinde og svagsynede skal også have adgang til EM-fodbold. Derfor har Dansk Blindesamfund afprøvet synstolkning af fodboldkampe og slutter EM-festen af med synstolkning af finalen.
På mandag mødes 77 blinde og svagsynede børn og unge fra hele landet til en uges sommerskole på Synscenter Refsnæs. Børnene er til dagligt inkluderet i folkeskolen, hvor de med deres synsnedsættelse naturligt skiller sig ud fra deres seende klassekammerater. På sommerskolen mødes de med synshandicappede venner fra nær og fjern til en uge med fokus på fællesskab og fysiske udfordringer i trygge rammer.
Hvis postnummeret ikke skal afgøre kvaliteten på handicapområdet, kræver det et brud med kommunernes enevælde. Her bør etableringen af et nationalt videnscenter og fem regionale synscentre sikre synshandicappede kvalitet i behandlingen – uanset hvilken kommune man bor i, mener landsformand i Dansk Blindesamfund Ask Løvbjerg Abildgaard og næstformand Diana Stentoft.
Lige adgang til kultur. I 2020 bevilgede Kulturministeriet 2 millioner kroner til en forsøgsperiode med synstolkning af flere danske biograffilm. Det betyder, at alle med synshandicap nu også har mulighed for at gå i biografen og opleve dansk filmkunst, lyder det fra Jannie Hammershøi, forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund.
Det er slut med at famle i blinde for 82-årige Tove. En politisk sejr om ledsageordning til blinde over 67 år gør det nu muligt for Tove at komme trygt omkring.
Ingen krav om digital tilgængelighed forhindrer unge med synshandicap i at få samme udbytte af undervisningen som seende klassekammerater.
Ny effektiv behandling af våd AMD kan være en realitet. Med bevillinger fra Dansk Blindesamfunds Øjenfond er professor og øjenforsker Thomas Juhl Corydon rykket et stort skridt nærmere en ny banebrydende behandling af AMD.
Også biograferne har fået lov til at åbne igen efter den lange Corona-nedlukning, og det bliver et brag af et biografår, da rigtig mange danske film er blevet synstolket det seneste år, men langt fra alle er blevet vist i biografen. Derfor kommer filmpremiererne på danske film med synstolkning til at ligge som perler på en snor.
Alle sange til Low Vision Song Contest er nu udvalgt. Juryen skulle vælge mellem de 15 indkomne sange. 8 sange slap gennem nåleøjet og vil deltage i den danske finale d. 7. maj kl. 20, hvor Martin Brygmann og Ida Marie Christensen vil være værter på det digitale show.
Dansk Blindesamfund samarbejder med Elderlearn, som forbinder ældre dansktalende med herboende sprogstuderende, som ønsker at blive bedre til at tale dansk. Dette er en beretning fra Annie Steen og Maria Kaczorowska med en opfordring til, at flere benytter muligheden.
Hvad enten man ringer for at få vejledning i undervisningsmateriale til sine læseudfordrede elever eller for at tale med Skole- og Studieservice om at få produceret studie- og eksamensmateriale, eller få boganbefalinger fra en bibliotekar, er det nu endnu nemmere for Notas medlemmer og deres tilknyttede kontaktpersoner, fagpersoner, lærere og undervisere at få kontakt til Nota.
Dansk Blindesamfunds konsulentordning har netop afsluttet en stor ringerunde til 2.100 af vores medlemmer på +80 år. Resultaterne giver grund til bekymring – 53 procent oplever større grad af isolation, og 30 procent oplever større grad af ensomhed.
Mandag den 8. marts trækker Anja i sin lyserøde T-shirt for at fejre Kvindernes Kampdag. En dag der har 111 år på bagen. Og selvom vi er nået langt med ligestillingen, er der fortsat kampe at kæmpe. Det mener Anja Braunschweig Chaluppa, der er forkvinde i Dansk Blindesamfunds Kvinder.
Ask Abildgaard bliver ny landsformand i Dansk Blindesamfund efter Thorkild Olesen.
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udgiver i dag et helt nyt inspirationskatalog til ældre med en aldersrelateret øjensygdom, deres familie og omgangskreds. Inspirationskataloget kommer med gode råd og konkrete eksempler på, hvordan man kan skabe en ny struktur i hverdagen, og hvordan venner og familie kan hjælpe.
En ny undersøgelse viser, at der er for få lærere, der modtager kompetenceudvikling på færdigheder i punktskrift. Konsekvensen er, at lærerne ikke besidder den viden og de færdigheder, som er nødvendig for at understøtte, at børn og unge kan dygtiggøre sig i punktskrift.
Ny undersøgelse viser, at børn med synshandicap ofte har større færdigheder i punktskrift end de lærere, der skal motivere og undervise dem i de ophøjede punkter.
Ny undersøgelse viser, at der er brug for, at lærere, synskonsulenter og forældre bliver bedre rustet til at anvende digitale punktdisplays, så de kan understøtte blinde børns digitale færdigheder.
I både Norge og Sverige er udviklingen af punktskrift støttet af staten, og skriftsproget nyder dermed højere anerkendelse end i Danmark.
Ny undersøgelse fastslår, at punktskrift er vigtigt, men peger også på en række udfordringer omkring brugen af punktskrift og digitalisering.
De blinde madbloggere Mohammed og Lasse deler ud af deres gode tips og tricks til en lækker julemiddag.
Dansk Blindesamfund har sikret, at fire partnerorganisationer i udviklingslande kan passe på blinde medlemmer og skabe nødvendige coronarelaterede tiltag.
Mindst 280.000 danskere har diabetes. Dertil går 76.000 danskere rundt med diabetes uden selv at vide det. Opdages diabetes ikke i tide, kan det resultere i synstab og i værste fald blindhed. Men en øjenlæge kan opdage de tidlige tegn. Det sætter vi fokus på med Verdens Diabetes Dag den 14. november.
Diabetes er i kraftig vækst i Danmark. Mindst 280.000 danskere har diabetes, som kan resultere i synstab eller blindhed, hvis det ikke opdages i tide. Men med en helt almindelig synstest er det muligt at opdage tidlige tegn på sygdommen. I anledning af Verdens Diabetes Dag 14.november anbefaler Dansk Blindesamfund sammen med Louis Nielsen at benytte mærkedagen til at få undersøgt synet.
Lad være med at sætte din cykel eller dit løbehjul oven på en ledelinje eller midt ude på et gangareal. Hvorfor? Fordi du på denne måde hjælper mennesker med synshandicap, så de kan færdes selvstændigt på lige fod med andre borgere.
Antallet af nærsynede børn er i kraftig vækst. Barbara og Maria er begge nærsynede og dybt afhængige af deres briller for at se. De deltager i et nyt forskningsprojekt i håb om at sætte en stopper for nærsynethed.
Svær nærsynethed er forbundet med alvorlige følgetilstande, der i værste fald kan medføre blindhed. Derfor fokuserer et igangværende forskningsprojekt støttet af Dansk Blindesamfund på, om øjendråber med en lav dosis af stoffet atropin kan bremse udviklingen af nærsynethed hos børn.
Nyt forskningsstudie støttet af Dansk Blindesamfund kan sætte en stopper for udviklingen af nærsynethed. Med natlinser er det muligt at bremse nærsynethed under hastig udvikling og dermed minimere risikoen for faretruende synskomplikationer.
Nærsynethed er i vækst blandt børn – også i Danmark. Ifølge WHO er øjenlidelsen den andenstørste årsag til blindhed i verden. Derfor sætter Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen i anledningen af Synets Dag fokus på problemet og kommer med råd til, hvordan man kan forebygge nærsynethed.
Nyt forskningsprojekt støttet af Dansk Blindesamfunds Øjenfond skal forbedre behandlingen af grå stær hos børn og styrke indsatsen hos hele familien.
Nyt forskningsprojekt støttet af Dansk Blindesamfunds Øjenfond undersøger indholdet og udformningen af de mest anvendte øjendråber mod grøn stær og deres tilgængelige kopiprodukter på det danske marked.
Hvert år uddeler Øjenfonden tæt på 2 millioner kroner til øjenforskning, der er med til at forbedre og redde synet hos mange danskere. Behandling af våd AMD er en af nutidens mest revolutionerende øjenbehandlinger.
Ny lydbog giver dig mulighed for at lægge øre til oplæsning af udvalgte danske digte
Måske genkender du Milo fra årets førerhundekalender, hvor han er august måneds nuttede hvalp. Vi har fulgt hans færd på vej mod førerhund.
Der er hedebølge på vej ind over Danmark. Sol og varme kan dog skabe problemer for hunde. Derfor guider vi dig her til, hvordan du bedst holder din førerhund afkølet og glad i sommervarmen.
Forældre til børn med synshandicap er bekymrede for deres børns mulighed for at deltage i hjemmeundervisningen under corona. De sakker unødigt bagud, fordi læringsplatformene er utilgængelige.
I en tid, hvor størstedelen af Danmark er lukket ned, ligger konsulenterne i Dansk Blindesamfund ikke på den lade side. De har derimod travlt med at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at lægge øre til deres bekymringer og sikre, at de får den nødvendige støtte og hjælp.
Coronavirussen efterlader mange ældre i ensomhed og isolation. De mangler en at snakke med og dele sine bekymringer med. Konsulenternes opkald til medlemmerne bliver derfor taget imod med glæde og taknemmelighed.
Dansk Blindesamfunds konsulenter har erstattet hjemmebesøg med telefonen og ringer til samtlige medlemmer for at drøfte eventuelle bekymringer under coronakrisen. På den måde sikrer konsulenterne også, at medlemmerne får den nødvendige hjælp, selvom verdenen er sat på pause.
Debatten om blinde børns rettigheder startede med 3-årige Paloma, som fik frataget sin støttepædagog i børnehaven. Paloma er langt fra den eneste, der bliver ladt i stikken, fordi kommunerne ikke er forpligtet til at hjælpe.
Check-in og sikkerhedskontrol i lufthavne kan være stressende, når man har et synshandicap. Københavns lufthavn gør nu rejsen lettere for blinde og svagsynede passagerer.
Godt nyt til patienter med våd AMD. Der er positive udsigter til en ny behandling, der kan reducere besøgene på øjenklinik. Med det nye lægemiddel kan omkring halvdelen af patienterne nøjes med indsprøjtninger hver tredje måned.
Bare en ud af fem blinde eller svagsynede har et arbejde. Viden om teknologiske hjælpemidler er vejen frem, hvis blinde skal bryde igennem på arbejdsmarkedet.
Dansk Blindesamfund har støttet et lyddrama af dramatiker Trine Damgaard, der handler om Ida på 34 år, der pludseligt mister synet, og hvem er hun så? Hele hendes identitet bliver kastet op i luften, og hun skal til at finde sig selv med et synshandicap.
Den 10. oktober er der fokus på øjnene og synshandicap, da hele verden sætter synet på den globale dagsorden med World Sight Day. Det er en mulighed for at gøre opmærksom på øjensygdomme og behandling, så færre mister synet i fremtiden.
Fra i dag skal nye offentlige hjemmesider være tilgængelige. På længere sigt gælder det alle offentlige hjemmesider og mobilapplikationer. Det styrker inklusion af blinde og svagsynede i den digitale verden.
Der findes ingen behandling for Stargardts sygdom, som er årsag til svind af nethinden hos børn og unge, men Rigshospitalet leder nu efter patienter, som vil afprøve et lægemiddel, som ser ud til at kunne bremse sygdommen. Interesserede patienter skal omgående sætte sig i forbindelse med Rigshospitalets Øjenklinik.
Dansk Blindesamfund har indgået et samarbejde med Kroer\Fink Advokater. Som medlem kan du få gratis råd og vejledning om juridiske spørgsmål, som omfatter forsikring og erstatningssager.
To sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital er netop blevet hædret med Bagger-Sørensen Fondens Påskønnelsespris på 25.000 kr. for deres engagerede og utrættelige arbejde med at skabe et solidt fundament for Synslinjen, hvor man kan få råd og vejledning om livet med et synshandicap.
Endnu en gang har LEGO gjort leg og LEGO-klodser tilgængelig for alle, som elsker at bygge LEGO.
Dansk Blindesamfund har i samarbejde med LEGO Fonden stået i spidsen for afprøvning af en helt ny type LEGO® klodser, hvor nogle af knopperne er fjernet, så der i stedet er et punktskriftsbogstav.
For første gang er ældre blinde og stærkt svagsynedes levevilkår kortlagt i en rapport udarbejdet af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd for Dansk Blindesamfund.
FN har tilsluttet sig Verdens Blindeunions fejring af 4. januar som verdens Braille-dag. Ved at vedtage 4. januar som Braille-dag anerkender FN vigtigheden af punktskrift for blinde internationalt.
Mathildes mor havde bestilt en kalender med førerhunde fra Dansk Blindesamfund. Da den kom ind ad døren, fortalte hun sin datter, at den var gratis, men at man kunne vælge at donere et beløb. Det fik 7-årige Mathilde til at støtte med sine lommepenge.
Børn og voksne med undertyper af øjensygdommene Lebers Kongenitale Amaurose og Retinitis Pigmentosa kan fremover behandles med genterapi. EU har nemlig for første gang godkendt, at patienter med sygdommen, som har et tilstrækkeligt antal funktionsdygtige celler i nethinden, kan behandles med genterapi.
Der er godt nyt for mere end 80 millioner handicappede europæere, herunder mennesker med synshandicap. Et nyt EU-direktiv slår nemlig fast, at flere hverdagsprodukter – fx billetautomater, e-bøger og hjemmesider – fremover skal være tilgængelige for personer med handicap.
Godt nyt: Ved fremtidige valg bliver to hjælpemidler til synshandicappede nu gjort permanente for at gøre det lettere for personer med handicap at stemme. Det slår satspuljeaftalen for 2019 til 2022 fast. De to hjælpemidler har hidtil kun været på prøve ved de kommunale og regionale valg i 2017.
AMD er den øjensygdom, der gør flest danskere blinde. En ny bevilling på 12,5 millioner kroner fra Velux Fonden til professor og forskningsleder Torben Lykke Sørensen skal bidrage til ny viden i behandlingen af øjensygdommen.
Mandag i denne uge uddelte Øjenfonden 1,6 millioner kroner til ny dansk øjenforskning. I alt modtog seks forskere midler til projekter, der skal skabe ny viden på øjenområdet.
Det kunne være værre. Det er bare en førerhund! Sådan lyder budskabet i den video, Dansk Blindesamfund sender på gaden på førerhundens dag.
Permanent aftale i satspuljeforliget giver blinde og stærkt svagsynede adgang til individuel handicapkørsel i hele landet.
I dag (den 2. marts 2017) har et enigt Folketing vedtaget lov om udstedelse af legitimationskort på baggrund af SF’s beslutningsforslag om, at borgere skal kunne erhverve sig et billedlegitimationskort. Kortet kan udstedes hos kommunernes borgerservicekontorer fra den 1. juli 2017.
Den 9. februar 2017 vedtog et samlet Folketing lovforslag L9, som sikrer retten til hemmelig stemmeafgivelse for blinde og stærkt svagsynede.